Víkendový dům, jižní Čechy

07.03.2022

Při návrhu víkendového domu nás nejvíce ovlivnil dům samotný, jeho poloha a funkce. Mladý pár s malým dítětem řešili úskalí, kde a jak bydlet. Pracují totiž v Praze, ale veškerý volný čas tráví v jižních Čechách, kde mají mimo jiné i širší rodinu. Rozhodli se tedy pro výstavbu domu, který nebude sloužit pro každodenní bydlení, ale pro několik dní v týdnu. Dům se nachází na okraji malé obce ve svažitém terénu. Svažitý terén předurčil dispozici domu, vstup do domu se odehrává v podzemním patře a po schodišti směrem nahoru se vstupuje do otevřeného obývacího prostoru, který má ale zároveň vstup na terasu v horní části pozemku. Specifikum domu je, že celé spodní patro je věnováno technickému zázemí (garáž, dílna, sklady atd) a obytným prostorem se stává pouze horní patro, o užitné ploše jen 98 m2.

Dům je z exteriéru minimalistický a tento styl jsme chtěli ponechat i v interiéru. Zároveň jsme ale chtěli do interiéru vnést i útulnost a povědomí o tom, že se nacházíme na venkově a že dům slouží převážně k odpočinku a společným chvílím rodiny.

Zásadním prostorem celého domu je obývací pokoj, který propojuje takřka všechny místnosti, je v něm umístěno schodiště, ale zároveň nese hlavní obytnou funkci. Místnost je prosvětlena velkoformátovými okny, která jsou přerušena v prostoru s jídelním stolem. Prostor je horizontálně členěn na podlahovou část až k parapetům, okenní část a strop, který je obložen dřevem, aby vyniklo sešikmení a zvýraznila se větší světlost prostoru – až 3,4 m. Kuchyňská linka je vizuálně součástí stěny. Kuchyni člověk míjí záměrně takřka bez povšimnutí. Naopak k povšimnutí je krbová vestavba s vloženou dřevěnou knihovnou. Ta spolu s pohovkou tvoří útulný, relaxační koutek. Celý prostor oživují tmavě šedé materiály (zábradlí schodiště, betonová stěrka, dlažba před krbem a doplňky). Důležitou roli hraje i osvětlení. Na celou délku obývacího pokoje je roztaženo lineární zapuštěné hlavní světlo, které jako paprsek prolétá celou místností. Podobným efektem je osvětlena i kuchyňská linka.

Ostatní místnosti si už žijí tak trochu vlastní život. Ložnice je tvořena nábytkovou vestavbou šatny, postelí s čelem a nočními stolky na míru. Stěna za postelí je opatřena stěrkou v totožné barvě jako nábytek. Na ložnici navazuje miniaturní koupelna s vanou. Její stěny jsou obloženy bílobéžovým velkoformátovým obkladem.

Hlavní koupelna plní funkci i prádelny a je pojatá trochu hravěji. Vestavěný nábytek, který v sobě skrývá pračku a sušičku je opatřen zelenými dvířky. Tato barva je pak reflektovaná i na opačné straně ve sprchovém koutě. Osvětlení koupelny je řešeno LED pásky, které jsou integrované do nik v sádrokartonových podhledech. Vyvářejí iluzi nekončícího stropu.

V dětském pokoji byla vytvořena nábytková vestavba s malým úkrytem, který mohl vzniknout díky vyššímu stropu . Celý pokojíček je laděn do přírodních odstínů s motivem hor, ať už na obkladu stěn, tapetě na stěně nebo na vestavěném nábytku.

Dům a jeho interiér byl řešen v úzkém spojení s klienty, každý prvek a detail byl podrobně konzultován a mnohdy svépomocně realizován. Díky tomu vznikl jedinečný interiér.