světlý přírodní interiér

22.02.2022

Projekt rekonstrukce bytu probíhal trochu za zvláštních podmínek. Klientka, nás oslovila ve chvíli, kdy byla v zahraničí při studiích práv. Osobně jsme se potkali až když byla realizace bytu hotová. Veškeré konzultace tak probíhaly na dálku pomocí video hovorů.  Na vzdory tomu proběhla rekonstrukce nad očekávání hladce.

Klientka nás oslovila s tím, že potřebuje pomoci se svým startovacím bytem 2+1 (67 m2) pro sebe a svého snoubence. Mladý pár si přál jednoduchý, světlý interiér, ve kterém by převládaly přírodní materiály. Nejlépe je vystihoval skandinávský styl, kterým jsme se následně inspirovali. Půdorys bytu je hodně členitý, ve stěnách se nachází všelijaké kouty a niky. Ty jsme využili pro umístění vestavěného nábytku, stěny jsme nově zcelili a přitom jsme místnosti příliš nezaplnili.

Vzhledem k nižšímu rozpočtu realizace jsme museli stavební práce omezit na minimum a soustředit se hlavně na vybavení nábytkem. V bytě byla upravena část elektrických rozvodů, byla vyměněna nášlapná vrstva podlah v zádveří a v kuchyni a opravena stávající masivní dřevěná podlaha v obývacím pokoji a ložnici.

Důležitým motivem interiéru se staly dubové latě, kterými jsme obložili stěny v zádveří a kuchyni. V zádveří byla ponechána původní vestavěná skříň, které jsme vyměnili dveře. Další nábytek už byl řešen na míru vestavbou z bílého lamina a z lamina imitujícího dubové dřevo. Kuchyně byla původně navržena ze systému z obchodního domu Ikea, nicméně nakonec se výroby chopili truhláři, kteří pak vytvořili i nábytek na míru v obývacím pokoji.

Součástí obývacího pokoje jsou i dvě pracovní pozice s psacími stoly, které nabízí nejen zázemí pro studium, ale později i jasný prostor pro práci z domova. Prostor je ozvláštněn podsvětlenou knihovnou navazující na televizní skříňku. Pohovka a pracovní židle byly vybrány z obchodu Ikea. Podstatným prvkem interiéru se staly záclony a závěsy, které prostor zútulnily a zároveň zjemnily pohled na stěny s okny.

Ložnice majitelů byla řešena typovým nábytkem. Vestavěná skříň byla pořízena v IKEA a následně upravena mezi stěny truhláři. Komoda byla stávající, majitelka ji dala novou tvář barevnou úpravou.

Jednoduchými a poměrně levnými kroky jsme s klienty dosáhli velice příjemného výsledku.